Bal kabağı cilde faydaları

  • Tarih |

Bal kabağı birçok vitamin içermesinin yanı sıra A, E ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Zengin içeriği sayesinde bal kabağı cilde faydaları çok fazladır. Ciltte bulunan ölü hücreleri ve lekeleri yok etme konusunda doğal ve etkili bir çözümdür. Cilde birçok faydası bulunan bal kabağı içeriğinde bulunan kollajen üretimi cildi yenilemeye yardımcı olmaktadır. Ciltte bulunan kırışıklıklara ve bal kabağının parlak rengi cilde parlaklık vermektedir.

Birçok insanda bazı dönemlerde sivilce oluşumu gözlemlenmektedir. Sivilce oluşmasını engelleyen vitaminler arasında yer alan E vitamini bal kabağında bol miktarda bulunmaktadır. Bal kabağından yapılan maskelerin cilde birçok faydası olduğu gözlemlenmektedir. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Hasar görmüş cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde düzelmesine yardımcı olur.

-Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir.

-Gözenek açıklıklarını önlemenin yanı sıra oluşan gözeneklerin küçülmesine yardımcı olmaktadır.

-Ciltte oluşan farklı renk tonlarını eşitlemeye yardımcı olmaktadır.

-Yaşlanma ve kırışıklıkları engellemeye yardımcı olmaktadır.

-Vücutta yer alan kesik, yaralanmalar ve çukurlaşmaları iyileştirici özelliğe sahiptir.

Bal Kabağının Anti-aging Etkisi

Bal kabağı güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Aynı zamanda hasar görmüş cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olan içeriğe sahiptir.  Bal kabağı cilde faydaları saymakla bitmeyen içerikle sahip olmasıyla bilinmektedir. İnsan vücudunda yer alan kollajen üretimini desteklemeye yardımcı olmaktadır.

Bal kabağının içeriğinde zengin A vitamini vücuttaki enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Aynı zamanda günlük alınması gereken C vitamini miktarının bir kısmını karşılamaktadır.

Bal Kabağı Tüketmek

Bal kabağı tüketimi günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Bal kabağı cilde faydaları konusunda oldukça sağlıklı ve kaliteli besin değerlerine sahip bir yiyecektir. Kabakgiller ailesinin üyesi olan bal kabağı, sert ve pürüzsüz bir tabakaya sahiptir. Bal kabağının içinde tohumlar ve et kısmı olarak bilinen yenilebilen kısmı bulunmaktadır. Bal kabağı tüketmek oldukça faydalı olmasıyla beraber çekirdeğinin ve suyunun da cilde faydaları bulunmaktadır. Bal kabağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Bal kabağının %90’ı su içerdiğinden dolayı ciltteki nem oranını düzenlemektedir.

-E vitamini içeren bal kabağı antioksidan etki olduğu kanıtlanmıştır.

-A vitamini bulunması cildin güneş ışınlarının zararlı etkisini engellemektedir.

-Besin değerlerinin yüksek olmasından dolayı tok tutan bal kabağı zayıflamak isteyenlere yardımcı olmaktadır.

-Güçlü bir lif kaynağı olan bal kabağı kalp ve bağırsak sağlığına iyi gelmektedir.

-İçeriğinde bulunan magnezyum, demir, bakır ve fosfor sayesinde kemik gelişimine yardımcı olarak kemik dokularında meydana gelen hasarın iyileşmesine destek olmaktadır.

Bal kabağı cilde faydaları olduğu gibi birçok iç organın kendini yenilemesine yardımcı olan yüksek besin değerlerine sahip yiyeceklerden biridir.  

Kozmetik Ürünlerde Bal Kabağı Kullanımı

Günümüzde bal kabağının cilde faydaları ve vücuttaki hasar görmüş dokuları iyileştirme özelliği dikkat çekmektedir. Bununla beraber birçok kozmetik ürün markaları bal kabağını kullanmaya başlamıştır.

Özellikle kuru ciltlere sahip bireylerde cildin üst tabakasında ölü hücreler birikmektedir. Bu tabakanın kalınlaşmasıyla beraber kırışıklıkların oluşumu gözlemlenmektedir. Bal kabağı özü içeren peeling kremler bu tabakayı temizleyerek kırışıklık görünümü azaltmaya ve kırışıklıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Bal kabağı cilde faydaları bakımından oldukça zengin içeriklere sahip olmakla beraber sağlık açısından da önemli bir besin kaynağıdır.

Bal Kabağı Maskesi

Cilt tipine ve yaşanılan soruna göre çeşitli bal kabağı içeren maskeler bulunmaktadır. Bu maskeleri düzenli kullanıldığı sürece gözle görülür etkileri fark edilmektedir. Çeşitli maskelere sahip bal kabağı süt ile karıştırılarak cilt sorunlarını engellemeye yönelik maske uygulanmaktadır. Bu maske şu şekilde uygulanabilir:

-2 çay kaşığı bal kabağı yarım çay kaşığı süt ile karıştırılır.

-Karıştırma işlemi homojen kıvam alana kadar devam edilir.

-Bir fırça yardımı ile ince bir tabaka şeklinde cilde uygulanır.

-Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkanarak durulanır.

Çeşitli maskeler yapılarak uygulanabilen bal kabağı oldukça faydalı ve kaliteli besin olmasıyla bilinmektedir.