Bal Kabağı Bozulur Mu?

  • Tarih |

Bal kabağı bozulur mu? sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Eğer bal kabağı taze ise bunun belli bir süresi vardır. Yani belli bir süreye kadar saklanır. Daha sonra ise bozulması muhtemel bir durumdur. Bal kabağı eğer tam yani hiç kesilmemiş bir bütünlüğe sahipse tam 6 aya kadar dayanması söz konusudur. Ancak kesilmiş bir bal kabağı dışarıda çok fazla dayanmaz. Hatta hemen sulu bir görünüme dönüşür. Bunun için de poşetlere koyup buzluğa kaldırılabilir. Eğer derin dondurucuya konursa bozulma ihtimali zayıflar. Çünkü kabak derin dondurucu yardımı ile donar ve canlılık işlevini kaybeder. Bu da onun kullanım süresini uzatır.

Dilimlenmiş Bal Kabağı

Bal kabağı bozulur mu sorusu genellikle dilimlenmiş olan bal kabakları için daha çok öne çıkar. Eğer baş kabağı dilimlenmiş ise bozulma ihtimali artar. Bunun için anında derin dondurucuda ya da buz dolabında saklanması gerekir. Dışarıda var olan herhangi bir sıcak hava ile temas yapılırsa eğer bu durum bal kabağın bozulmasını hızlandırır. Bal kabağı dilimlendiği için havayı daha çok çeker. Zamanla bu sıcak hava da bal kabağı üzerinde küflenme etkisi bile yaratır. Tüm bunlar ise bal kabağının küflenip kokmasına bile neden olur. Bu gibi durumların yaşanmaması için gerekli önlem daha önceden alınabilir. Bunun için en etkili çözüm ise derin dondurucudur.

Bal Kabağı Saklama Pratiği

Bal kabağı bozulur mu diye merak edenler için en sağlam ve pratik çözüm kabağın eşit şekilde bölünüp temizlenip buzlukta saklanmasını içerir. Ancak bunun için kabak en iyi şekilde temizlenmelidir. Sağlıklı ve steril bir hale dönüşen bal kabağı buz dolabı poşetlerine konularak ağzı kapatılır. Buz dolabı poşetinin de hava almaması gerekir. Yani ağız kapanırken poşet içine hava girmemesi gerekir. Çünkü havanın da temas etmesi bal kabağının yumuşamasına neden olur. Bunun için havası alınmış olan bir buz dolanı poşetine konulup ağzı da iyice kapatılmalıdır. Ayrıca saklama aşamasında küçük parçalara bölünmesi gerekir.

Bal kabağı bozulur mu sorusu da bu şekilde yanıt bulmuş oldu. Ayrıca şu da dikkat edilmesinde fayda var. Poşetlere çok fazla bal kabağı konmamalı. Çünkü bu da kabağın çürümesini hızlandırır. Tüm bu aşamalara dikkat edildiği zaman bal kabağı oldukça steril ve sağlıklı bir şekilde saklanmış olur. Ancak gerekli özen gösterilmezse eğer bal kabağı çok kısa bir süre içinde çözünür ve bozulur. Özellikle kesilmiş olan bal kabağı anında bu işlemden etkilenir. Tam bir bütün olan ve kesilmemiş bir bal kabağı en az 6 aya kadar dayanıklılığını korur. Tüm bunlar bilinip uygulanırsa eğer bal kabağında hiçbir sorun meydana gelmez. Bu da ürünün uzun süreli olacak şekilde kullanımını arttırır.